Philippe Gilbert wint proloog Ster ZLM Toer

18 juni 2014

De proloog in de Ster ZLM Toer is gewonnen door de Belg Philippe Gilbert. De renner van BMC legde het 7.2km lange parcours in Bladel af in een tijd van 8.37 en is daarmee de eerste leider in deze 28e editie van de Ster ZLM Toer.

Albert Timmer mocht lang hopen op een overwinning. De Nederlander van Team Giant-Shimano werd door ex-wereldkampioen Philippe Gilbert na enige tijd van de troon gestoten. Vervolgens bleek niemand die tijd meer te verbeteren. Een andere Nederlander Dylan van Baarle kwam nog het dichtst bij Gilbert. Maar de renner van Garmin bleef net als Timmer steken op 1 seconde van de Belg.

Philippe Gilbert was blij met zijn overwinning in Bladel. “Ik ben wel al vaker tweede geworden, maar heb nog nooit een proloog gewonnen", aldus de Waal. "Ook bij de jeugd was ik wel vaker tweede of derde, maar nooit gewonnen. Ik heb nog niet kunnen bekijken wat er morgen staat te gebeuren. Ik ben blij dat ik vandaag deze overwinning heb gepakt en voor de rest zien we het wel. Het is wel fijn als we zaterdag met voorsprong aan de etappe kunnen beginnen.”

De proloog in Bladel werd twee keer korte tijd stilgelegd. Een woningbrand en een valpartij van de Belg Kenneth Vanbilsen, die later ook opgaf, zorgden hiervoor. Hubert Rentmeester van ZLM gaf aan de incidenten te betreuren. “Voor iedereen is het toch altijd even schrikken”, zo vertelde hij. “Het komt gelukkig meestal wel weer goed."

In de koers werd de toon gezet door Yves Lampaert. Hij vertrok vroeg en mocht een hele tijd plaatsnemen op de hotseat. Maar halverwege de koers ging het opeens snel. Gregory Henderson reed de snelste tijd, maar kon niet lang genieten van zijn eerste plaats. Want de vlak achter hem gestarte Albert Timmer nam de leiding over. Ploegmaat Marcel Kittel leek een paar minuten later de beste tijd over te nemen, maar realiseerde dezelfde tijd als Timmer.

Dylan van Baarle wist zich later nog tussen dit tweetal te wurmen. Ook Steven Lammertink reed nog een sterke tijd.

Bron: Ster ZLM Toer